Δελτίο Τύπου του Συλλόγου των απανταχού Καστανιωτών "Ο Άγιος Δημήτριος"

19 Αυγούστου 2008 

Με εξαιρετική επιτυχία και ενεργητική συμμετοχή πλέον των 200 ατόμων υλοποιήθηκε ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: «ΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΡΑ, Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΥΣΟ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ», το Σάββατο 16 Αυγούστου 2008, στις 5.30μ.μ., στην Καστανιά Ευρυτανίας, στον Ξενώνα «ΕΥΡΥΤΗ» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Απανταχού Καστανιωτών Ευρυτανίας «Ο Άγιος Δημήτριος» με την υποστήριξη του Δήμου Προυσού. Σύμβουλος Εταιρεία της διοργάνωσης αυτής ήταν το «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ – Σύμβουλοι Επιμόρφωσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού».

 

Κεντρικός άξονας της Ημερίδας αυτής ήταν η ανάδειξη της Ιστορικής τοποθεσίας της «Αποκλείστρας», που είναι ΚΗΡΥΓΜΕΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ καθώς και η σημασία της τοποθεσίας αυτής για την πολιτιστική, οικονομική και τουριστική αξιοποίηση και προβολή της Καστανιάς και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, κατατέθησαν από τους Συνέδρους νέες ιδέες και προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής που συνδέεται με την Ιστορική αυτή Τοποθεσία.  

 

Ο συντονιστής κ. Κλεομένης Κουτσούκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ευρυτανικών Σπουδών και Ερευνών άνοιξε την Ημερίδα, ενώ την Εκδήλωση ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Νικόλαος, ο οποίος έκλεισε και την Ημερίδα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι “η σημερινή Εσπερίδα αποτέλεσε μια αναπάντεχη πνευματική πανδαισία». 

 

Στην έναρξη, απεύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Προυσού κ. Αθανάσιος Φέγγος, ο οποίος τόνισε τις δυνατότητες και προοπτικές ανάπτυξης του Δήμου, ενώ ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για την τιμητική συμμετοχή τους, παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες του Συλλόγου.  

 

Στη συνέχεια, απεύθυναν χαιρετισμό ο Βουλευτής Ν. Ευρυτανίας κ. Ηλίας Καρανίκας και ο Νομάρχης Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος. Την Ημερίδα επίσης, προσφώνησε ο καθηγητής Πανεπιστημίου, κ. Νικόλαος Μπαλτάς

 

Στο πρώτο Μέρος της Ημερίδας, με άξονα την Ιστορία και την Παράδοση, κεντρικός Εισηγητής ήταν ο κ. Ιωάννης Υφαντόπουλος, Λυκειάρχης, Φιλόλογος – Ιστορικός, ο οποίος παρουσίασε με τεκμηριωμένα ιστορικά στοιχεία και χειμαρρώδη λόγο, το ρόλο και τη σημασία της Ιστορικής Τοποθεσίας «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΡΑ» ως ένα από τα σπουδαιότερα ιστορικά μνημεία της Ευρυτανίας και όλης της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας. Το Εγκεκριμένο Σχέδιο Δράσης του Συλλόγου για το 2008, συμπαρουσίασαν ο κ. Γιώργος Σκαρβέλης, Σύμβουλος Επιμόρφωσης και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και η κ. Δήμητρα Δεληκωστοπούλου, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, οι οποίοι είπαν ότι «η Ημερίδα αυτή αποτελεί σημαντική δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού και εντάσσεται στο πλαίσιο του Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση», του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Μέτρο 1.6. «Δράσεις Ενίσχυσης της Απασχόλησης με την ενεργό συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (Μ.Κ.Ο., β’ κύκλος), το οποίο συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και 20% από Εθνικούς Πόρους» 

 

Στο δεύτερο Μέρος της Ημερίδας, με άξονα τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη, εισηγητές ήταν ο κ. Χρήστος Στρεμμένος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Bologna, τ. Πρέσβης, με θέμα εισήγησης: «Η ενέργεια και το Περιβάλλον», όπου τόνισε τη σημασία και το ρόλο της έρευνας αλλά και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος για την ισορροπημένη και αειφόρο ανάπτυξη του τόπου. Επίσης, ο κ. Νικόλαος Ζαρμακούπης, Αντιπρόεδρος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Εκπρόσωπος Γραφείου Εναλλακτικού Τουρισμού Ευρυτανίας. με θέμα εισήγησης: «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού και ανάπτυξη της περιοχής», ο οποίος αναφέρθηκε στις δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού που υλοποιούνται ήδη στο Νομό και στο ρόλο που αυτές μπορούν να διαδραματίσουν για την ήπια τουριστική προβολή και ανάπτυξη της περιοχής. Τέλος, η κ. Βασιλική Λάππα – Κελέση, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Α/θμιας Εκπ/σης Ν.Ευρυτανίας, με θέμα εισήγησης: «Δημιουργία Μουσείων Σχολικής Ιστορίας: Τα Σχολεία του 20Ου αιώνα αναζητούν το ρόλο τους σήμερα», η οποία αναφέρθηκε στη σημασία καταγραφής, διάσωσης, συντήρησης, ανάδειξης και αξιοποίησης του ιστορικού εκπαιδευτικού υλικού, με στόχο να δημιουργηθούν μικρά αλλά ζωντανά εργαστήρια τοπικής ιστορίας και πολιτισμού.  

 

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή 30’ λεπτου DVD, με θέμα «Ένα μικρό οδοιπορικό στο πανέμορφο χωριό της Ευρυτανίας, την ΚΑΣΤΑΝΙΑ, στην Εκκλησία της τον ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟ και στην Ιστορική Τοποθεσία ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΡΑ» που προκάλεσε ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους τους παρισταμένους. 

 

Στην εκδήλωση παρέστη σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου Απανταχού Καστανιωτών Ευρυτανίας «Ο Άγιος Δημήτριος». Την Εκδήλωση τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους οι εξής : οι Αντιδήμαρχοι Προυσού κ.κ. Ντέκας Χρήστος και Παλαιός Γεράσιμος, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Προυσού κα Φλώρου Φωτεινή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Κουτρούμπας και Αθανασόπουλος Σωτήριος, ο Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καταβοθριωτών κ. Παναγιωτόπουλος Θεόδωρος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Προδρόμου και Γραμματέας του Συλλόγου Προδρομιτών κ. Ντέκας Γεώργιος, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς κα Τσώκου Κατίνα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Τορνιωτών κ. Κωνσταντόπουλος Βασίλειος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Προδρομιτών κ. Ταραμπίκος Παναγιώτης, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Απανταχού Τορνιωτών «Η Μεγάλη Βρύση» κ. Κωνσταντόπουλος Ιωάννης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καστανιωτών Ευρυτανίας κ. Δεληκωστόπουλος Κωνσταντίνος, ο Τοπικός Σύμβουλος Καστανιάς κ. Δαλακώστας Ηλίας και ο Ταμίας του Δ.Σ. της Πανευρυτανικής Ένωσης κ. Σιωρόκος Βασίλειος. Παρόντες, επίσης, ήταν : ο Πανοσιολογιώτατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Προυσού, ο Ιερέας της Ενορίας της Παναγιάς (Καστανιάς) παπα-Σωτήρης και ο συγχωριανός Ιερέας Σταύρος Παπαχρήστος. 

 

Την Εκδήλωση κάλυψε τηλεοπτικά ο εικονολήπτης κος Ιωάννης Γιαννακόπουλος. Υποστηρικτές της Ημερίδας ήταν : η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ευρυτανίας, το Καζίνο Σύρου και το Αλλαντοποιείο Στρεμμένου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε μικρή δεξίωση για όλους τους παρισταμένους, με παραδοσιακά εδέσματα της Τοπικής Γαστρονομίας (πίττες, αλλαντικά κ.α.) 

 

 

 

 

 

Σχετικοί σύνδεσμοι: 

Πρόγραμμα Ημερίδας 

Φωτογραφίες 

Δημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2008