Τιμητική εκδήλωση στο σχολείο

10 Αυγούστου 2009, Καστανιά 

Με εξαιρετική επιτυχία και ενεργή συμμετοχή περισσότερων από 200 ατόμων, υλοποιήθηκε εκδήλωση το Σάββατο 08 Αυγούστου 2009, στις 6.30μ.μ., στην Καστανιά Ευρυτανίας. Η εκδήλωση έγινε στο υπό ανακατασκευή Δημοτικό Σχολείο με σκοπό, αφενός να τιμηθούν οι Καστανιώτες Δάσκαλοι που δίδαξαν στο χωριό τους, αφετέρου να θυμηθούν οι παλιότεροι που κάθισαν στα θρανία αυτού του ιστορικού σχολείου και να μάθουν οι νεότεροι.

 

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Απανταχού Καστανιωτών Ευρυτανίας «Ο Άγιος Δημήτριος» με την υποστήριξη του Δήμου Προυσού.  

 

Στην έναρξη, απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντινομάρχης κ. Αρβανίτης Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος Προυσού κ. Χρήστος Ντέκας και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Αναστασόπουλος ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους για την τιμητική συμμετοχή τους, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν το Σύλλογο στη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. 

 

Στην εκδήλωση παρέστη σύσσωμο το Δ.Σ. του Συλλόγου. Επίσης τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους οι εξής: Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Προυσού κα Φλώρου Φωτεινή, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Χρήστος Κουτρούμπας και Γεράσιμος Παλαιός, η Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Καστανιάς κα Τσιώκου Κατίνα, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Προδρόμου κ. Ντέκας Γεώργιος,ο κ. Παλαιός Ηλίας από το Τοπικό Συμβούλιο Τορνιωτών, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Προδρομιτών κ. Ταραμπίκος Παναγιώτης και ο Τοπικός Σύμβουλος Καστανιάς κ. Δαλακώστας Ηλίας. Παρόντες, επίσης, ήταν : ο Ιερέας της Ενορίας της Παναγιάς (Καστανιάς) πατέρας Σωτήριος Τσιώκος, ο συγχωριανός Ιερέας πατέρας Σταύρος Παπαχρήστος, ο Ιερέας της Ενορίας των Αγίων Ευρυτάνων Καρπενησίου πατέρας Γεώργιος Χρυσαφογεώργος και ο πατέρας Νικόλαος Δαράβαλης από την περιοχή του Προυσού. 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης ομιλητές ήταν: 

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ο οποίος αναφέρθηκε στους αείμνηστους δασκάλους ΝΙΚΟΛΑΟ ΠΕΧΑ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΛΑΖΟ

Ο δάσκαλος ΜΠΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ο οποίος αναφέρθηκε στα χρόνια που δίδαξε στην Καστανιά και στη σύζυγό του κ. ΤΣΙΑΜΗ με την οποία συνυπηρέτησαν σ’ αυτό το σχολείο. 

Ο δάσκαλος ΖΗΝΕΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ο οποίος και αυτός αναφέρθηκε στα χρόνια που δίδαξε στην Καστανιά καθώς και στον Καστανιώτη δάσκαλο ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ

Τέλος η δασκάλα ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΑΠΠΑ ΚΕΛΕΣΗ αναφέρθηκε στη ανάγκη να διασωθεί το ιστορικό εκπαιδευτικό υλικό και να δημιουργηθεί ένα μικρό ζωντανό εργαστήρι τοπικής ιστορίας και

    πολιτισμού στο σχολείο και έκλεισε την ομιλία της με τις αναμνήσεις της από τα χρόνια που δίδαξε και αυτή στην Καστανιά.  

 

Να σημειωθεί ότι η συγκίνηση των παρευρισκομένων ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της βραδιάς και ότι καθ’ όλη την διάρκεια των ομιλιών γινόταν ταυτόχρονα προβολή  ιστορικού φωτογραφικού υλικού από τα σχολικά χρόνια στα οποία έγινε αναφορά 

 

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης το πρόγραμμα ήταν μουσικό. Ο Καθηγητής Μουσικής κ. Ηλιόπουλος Αναστάσιος και τα παιδιά από την χορωδία του Γυμνασίου και του Λυκείου Καρπενησίου και της Σχολής παραδοσιακών οργάνων του ιερού Ναού Αγίων Ευρυτάνων, έπαιξαν και τραγούδησαν παραδοσιακούς σκοπούς και απέσπασαν το έντονο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων. 

 

Σε όλους τους τιμώμενους δασκάλους απενεμήθη ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ πίνακας με παλιά φωτογραφία της εκκλησίας του χωριού μας «ΠΑΝΑΓΙΑ» και στον κ. Ηλιόπουλο απενεμήθη πίνακας με την εικόνα του χωριού μας. Σε όλα τα παιδιά της χορωδίας προσφέρθηκε από ένα παλαιό και συλλεκτικό πλέον αλφαβητάριο που διδάσκονταν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε μικρή δεξίωση για όλους τους παρισταμένους, με παραδοσιακά εδέσματα της τοπικής γαστρονομίας (πίττες, αλλαντικά κ.α.)  

 

 

 

Σύλλογος Απανταχού Καστανιωτών Ευρυτανίας

«Ο Άγιος Δημήτριος»

Καστανιά

360 74 ΠΡΟΥΣΟΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ

Γραφεία στην Αθήνα: Προμάχων 3 142 32 Ν. ΙΩΝΙΑ

Αθήνα : 18 /08/2009  

 

 

Σχετικοί σύνδεσμοι: 

Φωτογραφίες 

Δημοσίευση: 19 Αυγούστου 2009